EducaSocialTeca vol ser un recull del nostre camí i evolució, un lloc per plasmar els nostres interessos i motivacions, des d'on generar debats i compartir recursos, una "despensa" amb recursos i una petita biblioteca, un lloc d'intercanvi i participació, una bitàcora del nostre creixement i procés de formació.

TRADUCTOR

dilluns, 10 de maig del 2010

Uns porros?...




Cànem, haixi, porro, petardo o peta.







Aquests són alguns dels noms amb els quals s'anomenen els derivats de la planta del cànnabis i els cigarrets que se'n fan. Aquesta droga continua sent la substància il·legal més consumida entre els joves, tot i que la majoria no ho facin. Els porros rulen, però això no implica haver-ne de fumar. Hi han molts motius per no fer-ho:

Què és el cànnabis?

El cànnabis és com tot: hi ha qualitats i quantitats. El seu principal compost actiu, és una substància anomenada tetrahidrocannabinol (THC). La marihuana conté una barreja de cànnabis amb fulles, tiges i flors seques. El haixix és una resina que s'obté de la planta.

Qui pensi que està fumant un producte vegetal, i per tant, procedent de la natura, no hauria d'oblidar que el poden barrejar amb quitrà, pneumàtic o oli de motor fet servir.

Què passa quan et fumes un porro?

Són substàncies que provoquen un fals sentiment d'eufòria transitòria. Més tard fan venir gana i set, i poden fer ensopir i provocar son i manca de concentració. Per això, després de fumar-ne, és perillós conduir o fer qualsevol activitat que requereixi atenció.
La marihuana, pot sorprendre, sovint de mal rotllo.

En cas de mal rotllo...

Els atacs de pànic són freqüents en cas d'intoxicació per cànnabis. Si ets amb algú a qui li'n ve un, tranquil·litza'l, recorda-li que els símptomes desapareixen al cap d'una estona...i aconsella-li que no repeteixi l'experiència. El cànnabis pot provocar baixades de tensió, vòmits o fer-te sentir marejat.
Cal fer estirar a la persona que pateixi aquests símptomes amb les cames aixecades i la cara cap a un costat per si vomita. Quan la experiència va finalitzant, va molt bé donar-li una mica de sucre o algun producte que en contengui.

Té propietats terapèutiques?

Són moltes les conseqüències negatives de consumir-ne, però alguns principis actius del cànnabis són útils per algunes coses i fins i tot tenen un ús mèdic. Molts estudis científics han demostrat que presenta utilitats terapèutiques. En alguns hospitals catalans dispensen els principis actius de la marihuana en càpsules a pacients amb càncer, esclerosi múltiple, sida i dolor neurològic que responen a les teràpies convencionals.

Per saber-ne més...

Si voleu saber moltes més coses sobre el cànnabis, Internet es ple de pàgines on podeu trobar informació, encara que sempre heu de mirar que la pàgina sigui de fiar, com per exemple la que us recomanem: http://www.jove.cat/ on pots resoldre tot tipus de dubtes sobre les drogues. També recomanem especialment: www.energycontrol.org, on parlen sense embuts de moltes drogues que podem trobar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada